m-m-onday


monday mornin wakeup

din dag


Peter Jörg Manfred Müller-Rienzburg, min far.

papa

god morgon, ceylonté, löskokta ägg, lite fil och kanel- och kardemummadoftande müsli som min syster rostat. i bakgrunden går världskupppremiären i slalom, på bordet står mina ljus tända.

Idag är det fars dag, men som min far säger: Varje dag, är fars dag. Men jag tror att han blir glad när jag ringer och grattar honom, innerst inne. För han skulle aldrig erkänna det, min far.

Jag tror jag ringer honom nu.

PS. Jag vill även tacka herren för att Bröderna från Söder om Söder inte vann Cupguldet igår. Det värmer.

goin out tonite

I fader, sonen och den heliga andens namn ska jag helga dig i vinets namn, rödvinet må flöda i våra strupar. Jag vill att du, herre, ska se över dina barn Matthias, Frick och Karlsson ty vi en dag komma i ditt rike.

Tills dess, skål. hej.

thai thai

10 lax fattigare, men en thailandsresa rikare. du hittar mig pa koh racha yai.

kylan

Porten stängs bakom mig, den kyliga vinden smeker husfasaden och får mina ögon att tåras. Jag sluter dem, och torkar bort dem med mina varma händer. Jag vänder mig om för att skydda ansiktet från vinden, som genast griper tag i mitt långa bruna hår och får det närmast att dansa runt ansiktet på mig. Men kylan får en att leva, vakna till liv, sommaren är länge förbi; allt som har fått liv av moder jord är nu dött och ligger under ett florsockertäcke av snö. Puder.

Ett par envisa kråkor är det enda som hörs, inte ens bruset från den stora vägen som ligger precis invid hördes för snön och vinden. Men kråkorna satt där, och tittade och observerade mig.

Taxin rullar upp framför mig, neonskylten speglas i mitt ansikte. Jag fimpar ciggen och kliver in i bilen...


recept: mammas labeln med min kryddning

Min mor, polska som hon är, brukar laga mycket centraleuropeisk mat. Hemma blandas polska och österrikiska influenser, med de generella dragen som finns i centraleuropa. Kryddningen i de slaviska länderna domineras av kummin, mejran, oregano. Maten brukar oftast bestå av kött, kanske stekar och potatis men också mycket rotfrukter och beror på vilken säsong det är. Rödbetspurée tillhör en av mina absoluta favoriter, och jag kommer skriva om det mer senare.

Jag har en otrolig passion för mat, som egentligen grundar sig från mina föräldrars matintresse, samt avsaknaden av halvfabrikat. Från barnsben har jag lärt mig hur man gör soppor, från grunden och inte från en buljongtärning.

Mamma lagar något som kallas för labeln av min far. Labeln är ett wiener-uttryck för 'klump' i detta fall köttfärsbiffar. Tänkte dela med mig av mitt recept, dock med min kryddning. Du börjar med att ta köttfärs, steka en finhackad lök gyllenbrun, sen tar du ströbrödet och låter det mjukna till i lite mjölk eller grädde, knäck i ett ägg. Jag kryddar med torkad koriander, chiliflarn, flingsalt, oregano och svartpeppar. Min mor skulle nog krydda med lite mejran och basilika. Låt färsen vila medans du sätter på potatisen och den börjar bli klar, forma sedan färsbiffarna i bollar. Platta ut dem på stekpannan och bryn med smör. Kasta in i ugnen på 150 grader i runt 20 min. Servera gärna en maffig potatismos till, och kokta morötter med persilja.

bon fkin apetit. hej.

w.e.e.k.e.n.d

 

 

some inspiration


har inget nät

Jag känner att jag är lite tjaskig med uppdateringarna, vilket, som allt annat är, inte mitt fel. Jag har nämligen inte lyckats fixa någon internetlina ut, vilket självfallet är irriterande.


ah de' é najs

ah, det e nice och vakna upp i en egen lägenhet. men det var ännu mer najs att inte vakna upp själv, i en egen lägenhet.

ere sant?


visst..

Snart sticker du, och jag tog inte chansen att säga hej då. Kanske lika bra, vad vet jag.

hej då.

papas palace

En oerhörd sliten kille, halvligger i Messis soffa. Elias ligger och har ont, är trött och omedgörlig. Bella och Emma sitter och äter grönsaker och kladd. Jag sitter här, och är lite glad. Sliten men glad.

Så är det bara, det är den mode idag. Ingen alkohol för mig idag, första fredagen på hur länge som helst. Men jag kan erkänna att det ryckte i sprittarmen tidigare ikväll, speciellt när det vankades biljard och god öl. Väntar på att luren kommer att ringa halv natten med överförfriskade underbara människor.

Känns bra. Har precis flyttat in i lyan på Blackebronx. Kan bli så att jag spenderar första natten där inatt. Lust att kika förbi? slå en signal, yes?

Skulle tigga sovplats, om det inte var så att Bella skulle krasha över

frick

Frick, din lampa fungerar inte.
- jag vet, jag tillämpar samma filofi på manniskor. Du har en plats i livet även om du ar trasig, typ som bajare och gårdare. Inte gör den lampan något fel aven om den står i skamvrån. Duktig lampa.

Frick gar fram och klappar lampan.

- god natt då

God natt hörs det innan han går in på sitt rum

mio



Var ute och rastade VDns hund på lunchen. min obekvämhet inför diverse djur kanske håller på att släppa, vem vet.

skulle kunna tänka mig att ha en hund, då och då. typ. eller nej, det skulle jag inte. men visst fan är han söt

live fast, die young and fuck everybody you can


goin' out tonite, baby you an me's goin' out tonite


milisekunden

Det finns en sekund som får hela Råsunda att stanna upp, att tystna - för att sedan, utan återhållning, brista ut i ett inferno av känslor..

För ett år sedan utspelade det sig nere i Göteborg. Följande skrev jag då.

Det är lördag kväll, 18 timmar innan avspark. Jag och min bästa vänn, en Jämtlänning med IFK-hjärta äter en trerätters middag tillsammans med trevligt sällskap hemma hos honom i Råsunda. Vinet flödar och vi båda njuter av maten, även om sällskapet är trevligt, dras bådas tankar osökt till morgondagens match. Middagen blir till en segersuppé i mitt huvud. AIK går för vinst, jag var säker.


I bakfyllans töcken vaknar jag upp efter ett par timmars sömn i ett gästrum och stegar ut genom huset. Klockan är 10 på morgonen och Nationalarenan såg monumentalt stor ut i en kal grå-nyans men ack så vacker i mina ögon. Det var redan köbildning utanför Dick Turpin , det stod en handfull eldsjälar utanför och med törst i sina blickar. Jag sätter mig och väntar på 515 för färd in mot stan, förbi mig går människor iförda svartgula accessoarer. Jag har lust att ställa mig upp och krama varenda en, endorfinerna tar ut baksmällan - allt bildas till ett tillfredställande rus.


Mitt mål är samlingsaddressen för vårat gäng, vi som går och tittar på Gnaget. Vi som står på Norra, mot västra läktaren. Det bjuds på guldfrukost bestående av ägg, bacon, chorizo och champagne. Allt till tonerna av Trubaduren. Stinna med drömmar av guld beger vi oss till Haga Deli, en restaurang som ägs till en del av Patrik Englund, hela nedervåningen är abbonerad och är fylld till bredden av gamla såväl som yngre AIK-hjärtan som bultar ett. Tio minuter innan match håller Patrik ett tal, han försöker forma sina minnen till ord. Känslorna innan match är för stora, det är någon tomhet, en anspänning av känslor, en fokusering som inte är greppbar. Känslan finns där och det är den bästa känslan som finns, mer än så kan en tagen Englund inte beskriva. Matchen börjar.


Mitt illamående börjar. AIK spelar inte bra, de gör för många enkla misstag och låter Göteborg få för många fasta situationer. Jag smsar till min vänn, som jag dinerade med dagen innan, 'Nu ger vi bort alldeles för mycket hörnor till er'. Jag tittar upp och ser Tomas Olssons mage och en chanslös Öhrlund som står och gapar av förvåning, vi fick ett mål emot oss. 1-0, det här händer inte. Ett SMS-trillar ner: 'Jag sa ju det, vi vinner på hörnor". Jag sänker mitt huvud och låter pannan vila i händerna, hjärtat bultar snabbt och mitt illamående blir starkare. Jag skyller på bakfyllan, fast innerst inne vet jag varför jag mår illa. Vad gör AIK? Jag blir mer frustrerad för varje minut som går, ingenting går rätt. Vart är Mutumba? Vad gör han? Min stjärna, min favorit enda sedan försäsongsmatchen mot TPS Åbo, misslyckas kapitalt. Minnesbilderna blir suddiga, hela första halvlek har i efterhand förträngts. Ölen sveps snabbare för att döva ångesten.


Andra halvlek börjar och AIK tar kommando. Martin ger oss en show, han har bytt kant och glöder.. Oj, han kommer runt Erik Lundh, passa Oboló vid första stolpen! Martin tittar upp och håller i bollen en hundradel till. Bollen passas, Flavio kommer inskärandes framför sin bevakning, vinklar foten till en bredsida och slår till där kommer 1-1. Haga Delis nedervåning exploderar, i ett unisont glädjerus, ljudet är öronbedövande i den lilla rustika källaren. Ångesten börja släppa, mitt illamående likaså. Jag får ett SMS från min IFK-vänn, han påvisar sina känslor med en harang av smädelser. Känslorna svallar i novembermörkret.

Göteborg börjar hitta spelet igen och börjar få koll på sitt spel igen, deras anfall blir längre och AIK backar tillbaka. Micke Stahre tar ett byte, Tjerna kommer in. Spelet börjar ordna upp sig lite mer, och AIK börjar forcera det sista. Dulee får bollen, Martin springer mellan mittbacken och högerbacken och väntar förgäves på en passning. IFK försvaret flyttar upp till straffområdeslinjen och försöker ställa honom offside, men Martin är följsam. Dulee stannar upp utanför straffområdet - Men gör något då?! Skjut - skriker jag ut, fast jag tror jag mumlar . Pang, vänsterdojan lyfter bollen i en chip vänster om backlinjen. Daniel Tjernström kommer som en orkan in i straffområdet, bröstar ner bollen och tittar upp till höger, ingen där. Han tittar ner och ser att bollen hamnat en liten bit ifrån honom, tar ett extra steg och klipper till bollen. Hårt. 2-1. Hela sekvensen känns som en evighet, men handlar om sekunder. Euforin är total..


Bilar sladdar upp framför Englunds restaurang, hela restaurangen vibrerar. Det var en rörelse som inte kunde stoppas, vi var hjältar i natten. AIK var svenska mästare.


När domaren blåser av matchen släpper 11 års ångest som en vikt från axlarna, jag författar ner ett SMS och skickar till mina nära och kära: "Nu är det slut, 6 månaders skräckblandad ångest och lycka kokas ner till en djup tomhet, vi vann.. Det finns inget bättre och jag vet att jag som stått på läktaren och skrikit min hals sönder och samman har en del av det. Inatt somnar jag lycklig."


Och det gjorde jag.


more mumford

inte varit hemma på ett tag. bilder från helgen kommer att komma, i sedvanlig ordning förståss.



As the winter winds litter London with lonely hearts
Oh the warmth in your eyes swept me into your arms
Was it love or fear of the cold that led us through the night?
For every kiss your beauty trumped my doubt

And my head told my heart
"Let love grow"
But my heart told my head
"This time no This time no"

We'll be washed and buried one day my girl
And the time we were given will be left for the world
The flesh that lived and loved will be eaten by plague
So let the memories be good for those who stay

And my head told my heart
"Let love grow"
But my heart told my head
"This time no"
Yes, my heart told my head
"This time no This time no"

Oh the shame that sent me off from the God that I once loved
Was the same that sent me into your arms

Oh and pestilence is won when you are lost and I am gone
And no hope, no hope will overcome And if your strife strikes at your sleep
Remember spring swaps snow for leaves
You'll be happy and wholesome again
When the city clears and sun ascends

And my head told my heart
"Let love grow"
But my heart told my head
"This time no"

And my head told my heart
"Let love grow"
But my heart told my head
"This time no This time no"


RSS 2.0