recept: mammas labeln med min kryddning
Min mor, polska som hon är, brukar laga mycket centraleuropeisk mat. Hemma blandas polska och österrikiska influenser, med de generella dragen som finns i centraleuropa. Kryddningen i de slaviska länderna domineras av kummin, mejran, oregano. Maten brukar oftast bestå av kött, kanske stekar och potatis men också mycket rotfrukter och beror på vilken säsong det är. Rödbetspurée tillhör en av mina absoluta favoriter, och jag kommer skriva om det mer senare.
Jag har en otrolig passion för mat, som egentligen grundar sig från mina föräldrars matintresse, samt avsaknaden av halvfabrikat. Från barnsben har jag lärt mig hur man gör soppor, från grunden och inte från en buljongtärning.
Mamma lagar något som kallas för labeln av min far. Labeln är ett wiener-uttryck för 'klump' i detta fall köttfärsbiffar. Tänkte dela med mig av mitt recept, dock med min kryddning. Du börjar med att ta köttfärs, steka en finhackad lök gyllenbrun, sen tar du ströbrödet och låter det mjukna till i lite mjölk eller grädde, knäck i ett ägg. Jag kryddar med torkad koriander, chiliflarn, flingsalt, oregano och svartpeppar. Min mor skulle nog krydda med lite mejran och basilika. Låt färsen vila medans du sätter på potatisen och den börjar bli klar, forma sedan färsbiffarna i bollar. Platta ut dem på stekpannan och bryn med smör. Kasta in i ugnen på 150 grader i runt 20 min. Servera gärna en maffig potatismos till, och kokta morötter med persilja.
bon fkin apetit. hej.
Jag har en otrolig passion för mat, som egentligen grundar sig från mina föräldrars matintresse, samt avsaknaden av halvfabrikat. Från barnsben har jag lärt mig hur man gör soppor, från grunden och inte från en buljongtärning.
Mamma lagar något som kallas för labeln av min far. Labeln är ett wiener-uttryck för 'klump' i detta fall köttfärsbiffar. Tänkte dela med mig av mitt recept, dock med min kryddning. Du börjar med att ta köttfärs, steka en finhackad lök gyllenbrun, sen tar du ströbrödet och låter det mjukna till i lite mjölk eller grädde, knäck i ett ägg. Jag kryddar med torkad koriander, chiliflarn, flingsalt, oregano och svartpeppar. Min mor skulle nog krydda med lite mejran och basilika. Låt färsen vila medans du sätter på potatisen och den börjar bli klar, forma sedan färsbiffarna i bollar. Platta ut dem på stekpannan och bryn med smör. Kasta in i ugnen på 150 grader i runt 20 min. Servera gärna en maffig potatismos till, och kokta morötter med persilja.
bon fkin apetit. hej.
Kommentarer
Trackback